снимка БулфотоПо-високи цени на тока иска Националната електрическа компания (НЕК). Причината

...
снимка БулфотоПо-високи цени на тока иска Националната електрическа компания (НЕК). Причината
Коментари Харесай

НЕК иска ново вдигане на цената на тока

снимка Булфото

По-високи цени на тока иска Националната електрическа компания (НЕК). Причината е повишаване на квотите въглероден двуокис на борсата, оповестява " ". Дали настояването им ще бъде признато, ще се види на съвещанието на КЕВР по-късно през днешния ден.

Мотивът на националната компания е, че в решението на енергийния регулатор за установяване на цената тогава е заложена планирана цена на въглеродните емисии от 22 евро на звук, а междинната цена за второто полугодие на 2020 година е 29 евро на звук. В началото на годината надхвърлила 31 лв..

Според дълготрайните контракти за изкупуване на електрическата енергия от тецовете " Ей И Ес Марица-изток 1 " и " КонтурГлобал Марица-изток 3 " (американските тецове - б.р.) НЕК е задължена да купува и квотите въглеродни излъчвания за двете централи. Към 28 януари, когато е импортирано настояването за нарастване на цените, сумата, която би трябвало да похарчи НЕК за квоти, се е нараснала със 149,7 млн. лева С толкоз е скочила и компенсацията, която компанията би трябвало да получи от фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

При разискване на отчета на специалистите при първите търгове за годината - при започване на февруари, цените на квотите са били 32,60 евро/тон на единия и 33 евро/тон на втория, заяви Пламен Младеновски, началник на дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в комисията. 

При идващите търгове цените са поскъпнали. На 11 февруари цената на първичния пазар е достигнала 39,62 евро. На вторичния пазар на лондонската борса цената е надминала психическата граница от 40 евро на звук, което никой не очаквал. Прогнозата била за повишаване с 20%.

В отчета на специалистите на КЕВР е посочено, че при настояването на НЕК, което е от 28 януари, спомагателните разноски за квоти са в размер на 149,73 млн. лева, само че пък приходите във фонд " Сигурност на електроенергийната система " се усилват със 159 млн., защото един от източниците на пари в него са точно продажбите на квоти излъчвания.

По калкулации на Младеновски при новите по-високи цени, съгласно които спомагателните разноски, които ще зародят за двете американски централи, са в размер на 247 млн. лева Така приходите във фонда ще се усилят с 251,5 млн. лева

Заключението на специалистите на енергийния регулатор е, че таман поради това уравняване няма потребност да се трансформира цената " отговорности към обществото ", а оттова и цената на тока.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР